Python, PyGame ve PyTorch ile Yapay Zekalı Yılan Oyunu Yapımı

Bu yazımda Python PyGame İle Yılan Oyunu Yapımı yazımda yaptığımız yılan oyununa torch kütüphanesini kullanarak yapay zeka ekleyeceğiz.

Öncelikli olarak kodların tam hali için : GitHub

Ekleyeceğimiz yapay zeka öğrenebilir özellikte olacak ve ödül, skor sistemine göre çalışacak.

Yılanın yiyeceği yemleri ve skorumuzu ödül olarak tanılayacağız ve bunun sonucunda oynanış modelini eski skorunu her aştığında kayıt edecek.

Şimdi biraz PyTorch kütüphanesinden bahsedelim.

PyTorch açık kaynaklı olarak geliştirilen, makine öğrenim modelleri ve yapay sinir ağları geliştirmek için kullanılan makine öğrenim kütüphanesidir.

Şimdi kodumuza gelelim.

1.Adım : Gerekli Kütüphane Dosyalarımızı Ekliyoruz.

2. Adım : Gerekli parametreleri tanımlıyoruz ve kütüphanelerimizi gerekli parametreler ile oluşturuyoruz.

3. Adım : Oyunumuzun içerisinde kullanılacak, hata kontrolü, renk tanımları, oyun başlangıç pozisyonları gibi parametreleri tanımlıyoruz.

4. Adım : Oyunumuz içerisinde yazıların ve skorun görüntülenebilmesi için gereken fonksiyonları oluşturuyoruz.

5. Adım : Yılanımızın kendine ve yan kenarları çarpması durumunu kontrol eden fonksiyonumuz.

6. Adım : Yılanımızın hareket edebilmesi için gerekli olan fonksiyonu oluşturuyoruz fakat daha önceki yılan oyunu yazımızda yaptığımız fonksiyondan daha farklı olarak yapay zeka yönlendireceği için bir takım değişiklikler yaptık.

7. Adım : Bu aşamada oluşturucağımız fonksiyon içerisinde yılanın yem ile temas etmesi durumunda ve diğer olasılıkları ile ilgili yapılacak işlemleri tanımlıyoruz.

8. Adım : Bu fonksiyonda oyunumuzu yapay zeka ile geliştirdiğimiz için yapay zekaya yılanın bulunduğu konum, gittiği yön vb. verileri bildirmemiz gerekiyor.

9. Adım : Aşağıda oluşturacağımız fonksiyonlarda yapay zekanın oynama modelini belleğe kayıt etmemize yarayan ve bu öğrenim modelini sağlayan fonksiyonları oluşturuyoruz. get_action fonksiyonu ile de yapay zekanın yılanın bir sonraki adımına karar vermesine olanak sağlıyoruz.

10. Adım : Yılanımızın kendi veya çerçeveler ile temas ettiğinde oyunu kaybettirmek yerine makine öğreniminin devam etmesi için oyunu yeniden başlatmamıza yarayacak fonksiyonu oluşturuyoruz.

11. Adım : Son adım olarak oyunumuzu başlatıyoruz ve yapay zekanın yılanımızı son en iyi oynanış modelinden oynamasını sağlıyoruz.

Kodlarımız bu şekilde burada özet olarak yaptığımız.
1. Olarak ilgili kütüphanelerimizi ve parameterelerimizi tanımlıyoruz.

2. Olarak Yapay Zekaya oyunu oynayabilmesi için ve algılayabilmesi için yılanımızın ve oyunumuzun durum bilgisini gönderiyoruz. Daha sonra ise yapay zeka oynanış modeli karar veriyor ve oyunu adım adım oynuyor.

3. Olarak her yenildiğinde yeniden başlıyor ve ortala 70-80 oyun sonra kararlı hale geliyor.

Sorularınız için aşağıdaki yorum alanını kullanabilirsiniz.

Bu Kategorideki Diğer Yazılar

Leave a Comment